Mat, Vin og Kultur- Lucca, Toscana 15.-19. september 2025
- Anne Margrethe Bendiksen
- 1. jan.
- 4 min lesing
Oppdatert: 19. mars

Lucca er en by i Toscana med 90 000 innbyggere. Det er en av de rikeste og best bevarte byer i Nord-Italia. Lucca ble grunnlagt av etruskerne og ble en romersk koloni i 180 f.Kr. I det tiende og ellevte århundre var Lucca hovedstaden i det føydale markgrevskapet Toscana, underlagt den tysk-romerske keiser. Byen ble i 1806 overtatt av Napoleon, og ble deretter et bourbonsk hertugdømme. Keiserens søster Elisa Bonaparte (1777–1820) ble storhertuginne av Lucca. Byen er omgitt av en intakt og meget omfattende og bred bymur.
Dag 1 - mandag 15.september
Avreise med buss fra Dalane etter avtale. Fly fra Sola med SAS:
Kl 14:30 Avreise fra Sola med ankomst København kl 15:40
Kl 16:30 Avreise fra København med ankomst Firenze
kl 18:50 På Firenze flyplass blir vi møtt av egen sjåfør som kjører oss fra flyplassen til Hotel San Marco i Lucca. (ca 50 min)

Hotel San Marco (3 stjerners) holder meget god standard. Det ligger rett på utsiden av sentrum med gangavstand til alle steder og severdigheter. Stedet har også utendørs svømmebasseng. Hotellet er moderne med meget hyggelig betjening og service. Det er en personlig atmosfære og ikke for stort. Det er hyggelig sitteplass både inne og ute ved bassenget hvor gruppen kan samles. De serverer drikke og enkel mat når man ønsker det. Det er gangavstand til sentrum med bare 650 meter å gå. Et meget godt alternativ.
Vel framme på hotellet blir det innsjekk etterfulgt av enkel kveldsmat med gode lokale smaker inkl drikke.
DAG 2 - tirsdag 16.september
Frokost på hotellet.
I dag blir det vandretur på bymuren. Lucca er omringet av kanskje Europas best bevarte bymur. Muren på 4,2 km er 500 år gammel og går helt rundt Lucca. Her er det store grøntanlegg og et perfekt sted for å se Lucca fra litt høyere hold. Vi blir med på en vandretur sammen med guide som forteller den spennende historien om både Lucca og bymuren. Lucca har igjennom hele historien vært ubeseiret takket være bymuren som beskyttet Lucca fra fienden.

Etter vandretur blir det deilig lunsj på «slow food» restaurant i Lucca.
Tidlig på kvelden blir det vinsmaking i Lucca`s mest anerkjente vinkjeller. Stedet ligger på innsiden av bymuren og i gå avstand fra hotellet.

Vi smaker oss igjennom Italia fra nord til syd. Smakingen holdes av stedets kunnskapsrike sommelier. Til smakingen serveres typiske oster fra regionen og focacciabrød. Smakingen holdes nede i kjelleren. Dette var Lucca ́s tidligere bakkenivå og flere av rommene er helt tilbake fra år 250 e.Kr. Stedet har mer enn 50.000 flasker vin og er kåret til beste vinbutikk i hele Toscana, og er blant topp 3 i hele Italia.Etter vinsmaking er det tid for middag. Ingen Italiatur er fullkommen uten et skikkelig pizzamåltid. En felles, uformell og avslappende kveld som en hyggelig start på oppholdet. Pizzamiddag serveres på en av Lucca ́s gode pizzarestauranter. Her får vi pizza slik italienerne vil ha den. Pizzamiddag inkluderer pizza med vin/øl/kaffe/vann.
DAG 3 – onsdag 17.september
Frokost på hotellet etterfulgt av egentid frem til ettermiddagen.
Ta turen gatelangs i Lucca. Det er massevis å se og gjøre. Gå en tur eller lei en sykkel på bymuren, gå opp i et av tårnene eller bare nyt en av mange fortauskafeer. På ettermiddagen blir det avreise opp til en vingård for å delta på matkurs. Her skal vi lære å lage mat på italiensk vis sammen med italiensk kokk. Vi har kokk og vingård helt for oss selv. Her er det vakker natur, og vin- og olivengårdene ligger tett i tett. Gården har unik utsikt over hele Luccadalen. Vingården er kjent for å produsere kvalitetsviner, både røde og hvite. I tillegg produserer stedet en av områdets aller beste olivenoljer. Den er av topp kvalitet og beskrives som «flytende gull».

Vi skal være med og tilbereder et 4 retters måltid. Forrett, pastarett, hovedrett og dessert. Rettene varierer med årstiden og tilgangen på de beste råvarene. Maten inntas og nytes som middag med gårdens egne viner. Det blir også tid til en omvisning på gården. Etter middag kjøres vi tilbake til hotellet.
DAG 4 – torsdag 18.september
Frokost på hotellet.Denne dagen er til egen disposisjon. Hva med å ta toget til Pisa og se det skjeve tårnet? Enkelt å gjennomføre på egenhånd med togtur på kun 23 min. fra Lucca. (ikke inkludert)
I kveld blir det høytidelig avslutning av turen med konsert og festmiddag.
Den verdenskjente operakomponisten Puccini ble født i Lucca. Nesten hver kveld før middag holdes det konsert i kirken der han ble døpt. Her oppleves spesiell og høytidelig stemning med masse historie i veggene. Konserten varer i ca. 1 time. Det er en liten pause midtveis i konserten.

Kvelden avsluttes med festmiddag.
4 retters festmiddag på det mange mener er av Luccas bedre restauranter. Her er det lune omgivelser og avslappet atmosfære. Stedet har masse historie i veggene. Her lages typisk Lucchese mat med de beste lokale råvarene. 4 retters middag inkluderer også vin, vann og kaffe.

DAG 5 – fredag 19.september
Frokost på hotellet.Ca kl 14.30 avreise fra hotellet. Vi hentes av egen sjåfør og kjøres tilbake til flyplassen i Firenze. Fly med SAS
Kl 19:40 Avreise fra Firenze med ankomst København kl 21:50
Kl 23:05 Avreise fra København med KLM med ankomst Sola kl 00:15
På Sola står buss klar og kjører oss hjem til Dalane.
Pris kr 22.500,- pr person i db rom
Prisen inkluderer busstransport Dalane – Sola t/r, flybilletter, 4 netter på Hotel San Marco, all transport i Italia i henhold til programmet, måltider m/viner (ca. 1⁄2 flaske pr. person til måltidet er inkludert) og aktiviteter i henhold til programmet. Det tas forbehold om at det enkelte ganger kan forekomme endringer av hvilken dager aktivitetene gjennomføres.
Tillegg i prisen for:
Måltider som ikke spesifisert i programmet
Frivillig tur til Pisa
Singelrom kr 3.770,-
Frivillig avbestilling-/ reiseforsikring
NB! Forbehold om endringer i valutakursen
NB! Ta med gyldig pass!
Ta gjerne kontakt om dere har spørsmål.
I september er det høysesong i Toscana, vi må derfor har kort påmeldingsfrist.
Turen gjennomføres ved tilstrekkelig antall deltakere innen 19.april.
Hauge i Dalane 18. mars 2025
Mvh
Anne Margrethe Bendiksen
-annetur as-
Dragelandsveien 1
N-4380 Hauge i Dalane
Norway
Tlf +47 926 47 413
Last ned og skriv ut reisen ved å trykke her:
-annetur as- Drageland 1 N-4380 Hauge i Dalane Tlf 926 47 413