top of page
  • Forfatterens bildeAnne Margrethe Bendiksen

Tonstad, Knaben, Torvløbakkan Gård og Bøkkerbua på Feda 13. juni 2019

Oppdatert: 7. aug. 2019

Torsdag 13. juni 2019 Kl 07.50 fra Sokndal v/ den nye parkeringsplassen ved YX besninstasjon, Kl 08.00 fra Kirken


Kl 08.30 avreise fra Gruset, Egersund Kl 09.30 - 10.15 stopp i Tonstad sentrum hos bakeren som er kjent for deilig bakverk. Vi får servert varm eplekake og kaffe/te. Lar du deg friste er det også mye godt å kjøpe med seg hjem.

KL 11.00 kommer vi til Kvinlog hvor vi møter vår lokalguide Odd som tar oss med på en guidet tur til Knaben.


Med sin flotte høyfjellsnatur og spesielle gruve- og krigshistorie har Knaben noe å tilby alle, hele året. I 1973 ble gruvene nedlagt og stedet fullstendig fraflyttet. Alle driftsbygninger og arbeiderboliger ble stående tomme. Men stedets butikk bestod, og kommunen valgte å bruke den nybygde skolen til leirskole. Dette gjorde at samfunnet ikke døde helt ut, men i stedet utviklet seg fra å ha vært et reint industrisamfunn til et ferie- og fritidssamfunn. I dag kan vi hele året nyte den flotte høyfjellsnaturen, og lære mye om fordums gruvedrift.


Kl 12.00 blir det et besøk på museet med kåseri om Knabens historie. Kl 14.00 besøker vi Torvløbakan Gard hvor vi får servert ”En smaksopplevelse fra Fjotland”:


Ertesuppe på lam * lettsaltet lammelår* steik* speket ørret* surlaks* gjærkake ( brød stekt på helle\takke)*grovbrød bakt på mysa* sus av elg, tjørrkokt kålrot,* viltdressing *potetsalat* eggerøre* Mor`s kròtekaker* eggost\ søtost* goè på Eiesland* Kaffe

Torvløbakkan Gard er et spennende sted som driver med gårdsturisme, tradisjonsmat, aktiviteter, arrangement, og overnatting. Gården er utvidet med flott nybygg som ble tatt i bruk i fjor. Vertskapet på Torvløbakkan Gård er Marit Irene Haddeland og Odd Hilmar Johansen På hjemveien besøker vi Bøkkerbua på Feda.

Omkring 1810 begynte det rike sildefisket på Sør-Vestlandet. Behovet for tønner til å salte og lagre silden i medførte at Fedafolk startet tønneproduksjon i stor stil. Produksjonen gikk for fullt fram til ca 1960. På det meste var 12-13 bøkkerbuer i virksomhet. Mesteparten av tønnene ble eksportert, bland annet til Island. Det ble også saltet store mengder sild på Feda. Den siste av bøkkerbuene eies i dag av Kvinesdal kommune og drives av ASVO, Kvinesdal as. Her kan du oppleve det gamle håndverket «bøkring» utført slik som det var for 100 år siden.


Etter besøket på Feda går turen hjem via E39 og vi vil være hjemme i Dalane ca 19.00 – 20.00.


Pris kr 890,- pr person

Prisen inkluderer busstransport

Servering av varm eplekake og kaffe/te på Tonstad Bakeri

Lokal guide på Knaben

Entre`Knaben Museum

Servering av “En smaksopplevelse fra Fjotland” Omvisning og historiefortelling på Bøkkerbua, Feda.

Bindende påmelding innen 29.mai. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål. 

Anne Margrethe Bendiksen

-annetur as- Drageland 1 N-4380 Hauge i Dalane Tlf 926 47 413


246 visninger

留言


bottom of page